Dárdai István:
Tszansza magyarán zanza

Zsuzsikám, tudod-e mi az a zanza? Nos, Dél-Amerika őslakóinak kedves figyelmessége volt, amikor a halottak fejét megaszalták, összezsugorították. Hogy milyen módszerrel és miért, arra legfeljebb csak következtetni tudunk. A prehisztorikus zanzák ma már csak múzeumi érdekességek, ilyent a mai kor embere már nem csinál.
Viszont a módszerek azóta finomodtak. Az emberiség története továbbra sem nélkülözheti a zanzát, csak az eljárást ma már élő emberen végzik. Nem kívülről zsugorítják a koponyát, hanem belülről.
Ha jól odafigyelünk észrevehetjük, hogy ez a modern zanzásítás miét és hogyan történik. Az emberiség történetében végigkövethetjük ezt a módszert (pl. vallás, haza stb.).
Mégis maradjunk csak meg kis hazánkban napjaink zanzásításánál. Napjaink pluralizmusában, amikor gomba- módra szaporodnak a különböző pártok, szövetségek, fórumok, társulások, amikor szinte minden napra jut egy-egy új sajtótermék, a hangzatos szólamok, leleplezések mögött az átlagember már nem látja, nem veszi észre, hogy a fő mozgatórugó az érdek, a hatalom megszerzése.
A tömegkommunikáció, a sajtó, rádió, TV szinte állandóan termeli a példákat, csak oda kell figyelni, némileg ellenállva a zanzásításnak. A politika, a politikusok bármely nézetet vallanak is, nem lehetnek meg zanzásitás nélkül.
A rádióban a minap remekül jellemezte a politikusokat egy idős hölgy, aki az USA-ban él és milliomos. (A nevét nem jegyeztem meg.) Szerinte, de szerintem is a politikus és a kurva között csak annyi a különbség, hogy az egyik horizontálisan, állva, a másik vertikálisan, fekve csinálja. A közös bennük, hogy mindegyik pénzért. Az egyszerű dolgozó véleménye a politikáról már régen az, hogy az úri huncutság. Viszont, az elmúlt évtizedek rossz politikája miatt elég, ha az orra előtt vörös posztót lengetnek, máris nekiugrik, mint bika az arénában. Ez magyarázatul szolgál a különböző alternetív szervezetek sikereihez és optimizmusukhoz a választásokat illetően.
Ezt az érzést ébren kell tartani. Egyik módszer erre a múlt bűneinek állandó felszínen tartása. Szintén egy külföldre szakadt hazánkfia ezt úgy jellemezte, hogy nálunk még a vízcsapból is 56 folyik. Viszont a csontrágó hiénák és sakálok kövérre hízhatnak a témán, ha könyvet, újságcikket írnak, amiből a zanzásítás folytán feltétlen siker lesz.
A zanzásítás további módszerei csak szavakban: népszerű, de irreális demagógia pl. a földet vissza a tulajdonosoknak, csak a nyomor, szociális feszültségek hangoztatása, kapcsolat a környező szocialista országokkal, tömegtüntetések, aláírás gyűjtések, egyedi visszaélések általánosítása. (Ha zanzásítás nélkül körülnézel nap-mint nap találhatsz még többet is.)

Most már Zsuzsikám, befejezem az irkálást. Mi itt végezzük a mindennapi dolgunkat. Élünk csendben, kikapcsolódva a közéletből. Csak családon belül káromkodunk alkalomadtán. Nagy esemény lesz Ráckevén a kívülről rendbe hozott szerb templom átadása, melyre valószínűleg december 4-én kerül sor. (Megjegyzem, hogy még a Ráckevei Újság is csinált egy olyan bakit, hogy Papp Kornélia cikkében a templomot következetesen görög katolikusnak titulálta.)

Kívánok mindkettőtöknek jó egészséget, csók.